EN ISO 9001:2008 | EN ISO 14001:2004 | BS OHSAS 18001:2007 | ПОЛИТИКА НА ИНТЕГРИРАНАТА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ЗДРАВЕТО И БЕЗОПАСНОСТТА ПРИ РАБОТА поръчки 0
 
  Книга
Автор
 
 Направления
 
 LAP Направления
 

Направления Астрономия, космически изследвания и технологии | Астрономия

Споделете в Facebook
Астрономически календар 2014
Издадена
12.12.2013 г.
  първо издание
Формат
  165X240 mm
Страници
128  

Мека корица
   
ISBN 0861-1270
Цена 7.00 лв.


В поредното 60-о академично издание на Астрономическия календар ще намерите информация за астрономическите явления през 2014 г.
Изданието е оформено в две части: В първата част са дадени моментите на изгрев, горна кулминация и залез на Слънцето, Луната и планетите, информация за лунните и слънчевите затъмнения, данни за моментите на видимите сближения върху небесната сфера на Слънцето, Луната и планетите, както и информация за по-атрактивните астрономически явления през 2014 г. За първи път през тази година са включени данни за окултациите на звезди от астероиди, които могат да се наблюдават от територията на България. Допълнителните данни за Слънцето позволяват да се определи положението на активни образувания върху слънчевия диск. Втората част може да бъде наречена обща част, тъй като съдържа основни сведения за Земята, Слънцето, Луната и планетите и за техните спътници и пръстени. Поместени са и таблици, които са постоянни и дават възможност на читателя да направи самостоятелно някои справки и изчисления. Включени са също данни за някои астероиди и за някои периодични комети, които се очаква да преминат през перихелия на орбитите си през 2014 г., както и подробна информация за метеорните потоци. Публикувани са данни за извънслънчевите планети и за избрани променливи звезди. През тази година за първи път в Астрономическия календар са публикувани таблица на астероидите с български имена и пълният каталог на обектите на Месие. На четвърта корица е представен лунен календар за 2014 г., илюстриращ фазите на Луната за всеки ден от годината. Допълнителна иформация за интересни астрономически явления може да бъде получена от интернет страницата на Института по астрономия (www.astro.bas.bg), както и от страницата на Националната астрономическа обсерватория – Рожен (http://www.nao-rozhen.org.
 

Книги с подобно съдържание

Мека корица 4.00 лв.
Мека корица 4.00 лв.
 
 
Мнения
     

 
Вашето мнение
автор:
имейл:*
текст:
  това съобщение не е спам (задължително)
  *Полето не е задължително, но е необходимо, за да можем да се свържем с Вас.
 

 

 

Книги под печат
 

 

 
 

   
   
   
   
   
   

©2019 Издателство на БАН "Проф. Марин Дринов". Всички права запазени.