EN ISO 9001:2008 | EN ISO 14001:2004 | BS OHSAS 18001:2007 | ПОЛИТИКА НА ИНТЕГРИРАНАТА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ЗДРАВЕТО И БЕЗОПАСНОСТТА ПРИ РАБОТА поръчки 0
 
  Книга
Автор
 
 Направления
 
 LAP Направления
 

Направления Културно-историческо наследство и национална идентичност | Етнология

Споделете в Facebook
Джамията на Ибрахим паша и „Ибрахим паша“ джамия в Разград

Abstract
Издадена
11.08.2015 г.
 
Формат
  167 х 237 mm
Страници
 

Твърда корица 
   
ISBN 978-954-322-822-5
Цена 15.00 лв.Книгата има интердисциплинарен характер и е първото по рода си в българската хуманитаристика цялостно антропологично изследване на един от многото османски архитектурни комплекси по българските земи.
Историята на двете джамии, историята на тяхното проучване и културно-историческата им специфика са основните теми, разглеждани и коментирани в изследването. Специално внимание е отделено и на принадлежащите към двете джамии сгради с религиозно-просветна и социалнa функция.
В изследването включвам препис и превод на документ, с който през 1533 г. се учредява вакъфът на Ибрахим паша в Разград. Този документ, наричан вакъфнаме, е изключително важен, защото съдържа сведения както за обема и границите на вакъфа, така и за изграждането и функционирането на джамийския комплекс към него.
Значението на документа се определя и от факта, че за период от 116 години към днешна дата той е шестият по ред от този тип документи, който се привежда в научно обращение в българската хуманитаристика.
В изследването са включени 22 плана, преначертани от архитект Юнал Нуриев, както и 8 рисунки, направени от архитект Мюмюн Мюмюн.
 

Книги с подобно съдържание

Твърда корица  12.00 лв.
Мека корица 10.00 лв.
 
 
Мнения
     

 
Вашето мнение
автор:
имейл:*
текст:
  това съобщение не е спам (задължително)
  *Полето не е задължително, но е необходимо, за да можем да се свържем с Вас.
 

 

 

Книги под печат
 

 

 
 

   
   
   
   
   
   

©2019 Издателство на БАН "Проф. Марин Дринов". Всички права запазени.