EN ISO 9001:2008 | EN ISO 14001:2004 | BS OHSAS 18001:2007 | ПОЛИТИКА НА ИНТЕГРИРАНАТА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ЗДРАВЕТО И БЕЗОПАСНОСТТА ПРИ РАБОТА поръчки 0
 
  Книга
Автор
 
 Направления
 
 LAP Направления
 

Направления Културно-историческо наследство и национална идентичност |

Споделете в Facebook
Граовски диалектни думи и изрази в Брезник и Брезнишко

Abstract
Издадена
13.08.2015 г.
 
Формат
  167 х 237 mm
Страници
195  

Твърда корица 
   
ISBN 978-954-322-818-8
Цена 10.00 лв.Всяко съприкосновение с фолклорните образци на Граовския край разкрива богатството на граовската душевност, умилява с недодяланата си откровеност и чисто човешка грижовност. Затова с чувство на споделеност представяме книгата „Граовски диалектни думи и изрази в Брезник и Брезнишко“ на съставителите Златка Стратиева, Светла Панталеева и покойната Виктория Бъчварова. Този сборник е необходимо и значимо издание. Той е свидетелство за непреходността на граовската словесност.
Ничие перо, дори и най-доброто, не е в състояние да предаде с литературните прийоми на книжовната реч невероятната образност и оригиналност на граовския диалект. Водата не просто извира и тече, тя „дурляе, блие, враже, църцори, капе...“ Диалектното говорене, „сборуваньето“ на хората от Граово притежава живописна мелодичност, своеобразна и искрена грубоватост, радва и дарява мъдрост. То няма нищо общо с ширещата се днес жаргонност, която принизява и обижда чистото, изворно народознание. Някои думи изумяват с орнаментиката си, с двузначността си – „мерише ли овъсът“, т.е. дали овесът мирише, или дали е премерен.
Достойнството на сборника се подсилва от факта, че за всяка диалектна дума има пример от рода на: „Накривили са си граовци капата, оти знаят дека све си им е на место“. Ще рече: „Накривили са си граовци шапката, защото знаят, че всичко им е на мястото си“. Така се дава възможност за обхватност и яснота. Освен това е по-забавно.
Внимателният прочит долавя известни различия между сродни думи в отделните селища. Например в с. Слаковци мъжете носят „пантоли“, а в гр. Брезник „пантоле“. Обяснението остава за специалистите, а нашите съставители само отбелязват фактите.
Сборникът от граовските диалектни думи и изрази няма цена. Без съмнение, той ще заеме подобаващо място в съкровищницата на родния фолклор. Съставителите са вложили много труд. Те са вложили и много, много любов. Години наред са събирали,записвали, подреждали и съхранявали словосъчетанията на нашенци. Сборникът ни дава възможността да се докоснем до душевността на граовчани с признателност и благодарност. Повече от петте хиляди записани думи и примерни изрази са гаранция,че диалектният изказ ще се запази за бъдното.
Любовта, с която е съставен Сборникът, в съчетание с преклонението пред словесното богатство на родния край, издига духовен паметник на граовщината и забрава не може да има.
Емилия Максимова, 2015 г.
 

Книги с подобно съдържание

 
 
Мнения
     

 
Вашето мнение
автор:
имейл:*
текст:
  това съобщение не е спам (задължително)
  *Полето не е задължително, но е необходимо, за да можем да се свържем с Вас.
 

 

 

Книги под печат
 
ОБЩЕСТВО ДУМИ СЪЗНАНИE

През 2017 година трима от най-изтъкнатите ...


 
 

   
   
   
   
   
   

©2018 Академично издателство "Проф. Марин Дринов". Всички права запазени.